søndag 17. januar 2016

VERDENSMESTER I RÅDGIVNING?

Jeg er litt opptatt av at vi ikke må være så raske til å prøve å hjelpe andre, eller forsøke å gi andre råd som du selv syns er utrolig bra. Det er lett å se feil hos andre og ikke sine egne. Og det er lett å være verdensmester på andre sine problem. Sånn sett burde vi alle bytta problemer med andre, siden mange ser ut til å ha løsningen på dine utfordringer. Spesielt komisk blir det når folk som aldri selv har vært ute en vinterdag, eller som ikke kjenner din fortid eller din familiesituasjon, som ikke kjenner deg personlig osv, syns å vite så forbannet godt hva du burde gjøre eller hvordan du burde oppføre deg. 

Jeg er litt tilhenger av at dersom man føler for å gi andre råd, så bør en ha trått i skoa til vedkommende ganske lenge før man uttaler seg. I det minste, bør man ha vært ute 20 vinterstormer førut, og ha kjent livet på kroppen så det holder! Det er ikke nok å ha møtt en slektning av deg på butikken eller på byen, det er ikke nok til å si at vedkommende er slik en flott kar, eller slik ei ydmyk og hjertegod dame!  Og det er SLETT ikke nok å ha hilst på vedkommende et par ganger og chattet på facebook! Du kan dessverre ikke gjøre deg opp noe standpunkter på det grunnlaget. Og slett ikke dømme noen hverken ene eller andre veien. 

En annen ting, ta ikke vann over hodet. Spør ikke om ting du kanskje ikke vet å gi råd på. Grav ikke i ting du kanskje ikke skjønner omfanget av. «Kjenn deg selv før du prøver å hjelpe andre». Det viktig å føle seg trygg på seg selv og sine meninger først. Hvis du ikke kjenner deg selv og dine egne følelser, så vil du ikke kjenne dine egne sterke og svake sider. Og gjør du ikke det så er du heller ingen god rådgiver! For da blir du mindre selvsikker og du får ikke så gode beslutnings-grunnlag i en samtale. Forstår du? Enhver følelse gjør noe med oss. Vi lærer av alt vi føler og erfarer i livet. Og all slik lærdom gjør oss bedre rustet til å kunne gi råd til andre. Derfor mener jeg at så sant man ikke har gått over ild-seng, eller behersket et par orkaner i livet sitt, så bør man heller ikke hverken gi råd eller dømme andre!

~Eva Kristin~


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar